Leerlingenraad
De leerlingenraad op de Bonkelaar bestaat uit leerlingen uit groep 8. De leerlingenraad wordt onder andere ingezet om spelenderwijs kennis te maken met de democratische beginselen en het actief burgerschap te bevorderen. Al jaren merken wij dat dit bij oudste leerlingen de betrokkenheid bij school vergroot, omdat ze weten dat wat er ingebracht wordt daadwerkelijk meetelt. Zo wordt hun verantwoordelijkheid voor schoolse zaken bevorderd. Verder ontdekken de leerlingen wat realistisch en wat haalbaar is en is ook dit een prachtige manier om verder te werken aan onze daltonkernwaarden.
Voordat er gesproken wordt over de leerlingenraad worden er eerst een aantal politiekinhoudelijke begrippen behandeld in de introductieles. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere: politieke stromingen, lijsttrekker, lijsttrekkersdebat, campagne voeren en verkiezingen. Eén dag na deze introductieles krijgen de leerlingen uitleg over debatteren en bereiden ze zich voor op hun eigen debat. Dit debat vindt later in de week plaats. Dit is tevens het moment waarop de leerlingen zichzelf kunnen aanmelden als lijsttrekker.
Na het debat wordt door middel van stemmen bepaald welke leerlingen lijsttrekkers worden. Dit zijn de leerlingen die op basis van het debat de meeste steun krijgen van hun klasgenoten. Vervolgens worden in overleg met de leerkracht de partijleden (de rest van de klas) gekozen. Hoeveel leerlingen lijsttrekker worden, is afhankelijk van de groepsgrootte. Er zijn elk jaar zeven zetels te verdelen. Daarbij krijgt de locatie met de grootste groep 8 vier zetels en de andere locatie drie. Het wisselt dus per jaar welke locatie meer leerlingen voor de leerlingenraad levert.
Nu de politieke partijen zijn opgericht, wordt bepaald welke politieke koers er gevaren gaat worden. De leerlingen bepalen in overleg met elkaar welke naam ze hun partij geven, wat hun logo, kleur en slogan wordt, wat de standpunten zijn met daarbij hun partijprogramma met veranderplannen en op welke manier ze kiezers voor zich willen gaan winnen. Om een succesvolle campagne te kunnen voeren, krijgen leerlingen tijd en ruimte om hun partij goed neer te zetten.
Na ongeveer een maand is het dan zo ver: er wordt daadwerkelijk campagne gevoerd. De partijen gaan de klassen rond op hun eigen locatie en proberen alle andere leerlingen ervan te overtuigen op hun partij te stemmen. Daarbij moeten ze rekening houden met hun publiek, want zowel in groep 1 als in groep 7 moet het verhaal aanspreken.
De dag na de campagne is de verkiezing. Elke leerling en elke leerkracht die op die dag op school aanwezig is, stemt op een leerling die in de partij zit waarin hij/zij het meeste vertrouwen heeft om de leerlingen te vertegenwoordigen in de leerlingenraad.
Van elke partij zit steeds één lid in de kiesraad, dit wisselt gedurende de dag, zodat iedereen aan de beurt komt. De kiesraad neemt de oproepkaarten in, controleert de leerlingenlijst, overhandigt een stemformulier en turft stemmen. Daar waar nodig (bijvoorbeeld bij de kleuters) helpen de leerlingen in de kiesraad ook met het invullen van de formulieren. Na de verkiezing in de ochtend wordt er ’s middags overgegaan tot het tellen van de stemmen. De partijen met de meeste stemmen worden vertegenwoordigd in de leerlingenraad door de lijsttrekkers van de betreffende partijen. De definitieve leerlingenraad gaat nogmaals alle groepen langs om zich voor te stellen als vertegenwoordigers van alle leerlingen van de Bonkelaar.
De leerlingenraad krijgt +/- twee keer per week tijd om met elkaar te vergaderen. Daarnaast nemen ze plaats tijdens het eerste deel van de locatievergaderingen. Een teamlid zal hen het gehele schooljaar begeleiden om succesvol functioneren te stimuleren. Ook ondersteunt de leerlingenraad het team met verschillende activiteiten en leiden ze ouders rond tijdens de open dag.
In het verleden heeft onze leerlingenraden al het e.e.a. voor elkaar gekregen, waaronder:
- Een bezoek aan het Rijksmuseum
- Het laten plaatsen van een tennistafel op locatie Toorop
- 'Schoolplein 14' op locatie Rotsduif
- Aanschaf voetbalgoaltjes, sporttenues en leerlingenraadtruien
- Jaarlijkse organisatie van een disco
- Cup à soup-dag voor groep 7 en 8